Alles staat met elkaar in verbinding en bepaalt onze vitaliteit.

Hoe we ademen, bewegen, denken en eten beïnvloed onze veerkracht en vitaliteit. Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse  woord ‘Vita‘: leven! Het is meer dan alleen gezond zijn. Het betreft de gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand wat  leidt tot energie om te leven en optimaal te kunnen functioneren. Het is een indicatie voor flexibiliteit en veerkracht. Een fit lichaam kan zowel fysiek als mentaal meer aan. Zelf kun je hiervoor zorgen door je aan de spelregels van Factor – G te houden:

Genoeg Bewegen + Gezond Eten + Goed Slapen =

Aanzienlijk minder kans op Diabetes, Hoge Bloeddruk en Hart- en vaatziekten

GENOEG BEWEGEN

Bewegen als medicijn en onmisbare vitamine op de menukaart!
Al 500 jaar voor Christus wordt het belang van gezonde voeding en uitgebalanceerde trainingsprogramma’s voor de gezondheid beschreven. O.a. door de Vader van de geneeskunde: Hyppocrates (460-377 voor Chr.) Hij schreef lichaamsbeweging voor bij allerlei aandoeningen. Ons lichaam is gebouwd zo’n 19km/ 24.000 stappen per dag te zetten. Lopen is het beste medicijn!

Beweging is goed voor de gezondheid, voor je hart, je bloeddruk en je stofwisseling. Het is onmisbaar om op gewicht te blijven, het helpt om af te vallen, het vergroot je belastbaarheid, je gaat beter slapen en je kunt je beter concentreren. Bewegen maakt blij,  niet alleen omdat je er beter uit ziet, ook omdat het voor een goed gevoel zorgt door het vrijkomen van Feel Good hormonen.    

                                     

Het is dus van belang dat bewegen elke dag op de menukaart komt te staan en  onderdeel wordt van het dagelijkse leven. Soms gaat het niet om meer bewegen maar juist om het leren te doseren  en op tijd je rust pakken. Je hoeft je niet perse elke dag in het zweet te werken in de sportschool want je lichaam heeft ook tijd nodig om te herstellen. Beweeg eenvoudig elke dag  30 minuten op een intensieve manier waarbij  je ademhaling en je hartslag omhoog gaan. Vind een manier van bewegen die bij jou past.

GOED ETEN

Onze leefomgeving is sinds de prehistorie onherkenbaar veranderd maar onze genetische opmaak bleef praktisch onveranderd. Ons DNA is bijna hetzelfde als 150.000-200.000 jaar geleden van de jager/ verzamelaar. We zijn gemaakt om onbewerkt voedsel te eten wat voornamelijk uit groenten, fruit, vlees, vis, insecten pitten, zaden en noten bestaat.

In de basis gaat het erom dat je voldoende brandstof binnenkrijgt in de juiste verhouding van  macro- en micronutriënten. Simpelweg betekent dit gevarieerd eten en bij voorkeur graag puur en onbewerkt. Minimaal aanbevolen is  250gr groente en 2 stuks fruit , 40 gr vezels uit complexe koolhydraten en 1.5 liter vocht per dag.

GOED SLAPEN

Een goede nachtrust van gemiddeld 7-8 uur zorgt ervoor dat je lichaam en geest kunnen herstellen van de dagelijkse activiteiten. Ook momenten van stilte gedurende de dag zijn goed voor ontspanning. In stilte wordt het parasympathicussysteem geactiveerd wat ons lichaam tot rust brengt. Het immuunsysteem en alles wat voor herstel staat wordt hierdoor geactiveerd: rest & digest. Het grote effect hiervan is dat de ademhaling en de hartslag tot rust komt en doordat het bloed naar de organen gaat ipv naar de spieren komt de spijsvertering opgang en worden alle voedingstoffen opgenomen en verwerkt.

POSITIEF DENKEN

Positief denken kan goed werken als je kalm en uitgerust bent. Op het moment dat je vermoeid en gestrest bent zul je merken dat negatieve gedachte veel makkelijker terug komen. En wees eerlijk om dan positief te gaan denken kan een behoorlijke strijd zijn en  voor stress zorgen.

De kunst zit hem in het  niet automatisch verwachten dat het beste gebeurd. Het gaat hier met name over het accepteren en vertrouwen dat hetgeen wat er gebeurt met een goede reden is.

SOCIALE OMGEVING

Hieronder verstaan we het sociale netwerk van familie, buren, collega’s en vrienden.

Mensen die er voor je zijn ter ondersteuning in de uitdagende periodes van je leven.

ZINVOL LEVEN MET PASSIE

Doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Ik geloof dat we elk als individu gemaakt zijn met een uniek talent en het doel om ons geliefd te voelen en gelukkig te zijn.

Genoeg informatie om mee aan de slag te gaan.  Ben jij nieuwsgierig naar jouw vitaliteitsscore? Laat een berichtje achter via email info@meervancoaching.nl of telefoon  06 52 03 76 61 om een gratis en vrijblijvende check te ontvangen.

Liefs Lavina

Gratis e-book

Je aanvraag is gelukt. Check je mail voor het e-book

Gratis e-book

Je aanvraag is gelukt. Check je mail voor het e-book